Gouden Lintje voor het meest betekenisvolle bewonersinitiatief in Hilversum

Ieder jaar zetten vele Hilversumse bewoners zich in voor bewonersinitiatieven die van onschatbare waarde zijn voor de Hilversumse samenleving. Als blijk van waardering en erkenning reikt het Bewonersfonds Hilversum op zaterdag 16 maart 2019 het Gouden Lintje uit aan het meest betekenisvolle bewonersinitiatief van het jaar.

Meedoen?

Iedereen kan een bewonersinitiatief aandragen voor nominatie. Opgeven kan t/m 10 maart 2019 via deze link. De inschrijving is logischerwijs nu gesloten.

Criteria

Het bewonersinitiatief van het jaar voldoet aan de volgende criteria.

  • Het is onderscheidend omdat het een duidelijke positieve bijdrage levert aan de Hilversumse samenleving. Dit kan op straat-, buurt-, wijk-, of Hilversum breed niveau zijn.
  • Het zet een positieve verandering in gang.
  • Het zorgt dat mensen meedoen en zelf in beweging komen.
  • Het is inspirerend en vervult een voorbeeldfunctie voor anderen.
  • Het bevordert de saamhorigheid en brengt mensen met elkaar in contact.

Koken in de Buurt is de winnaar van het Gouden Lintje in 2019

Zaterdag 16 maart 2019 is de winnaar van het Gouden Lintje voor het meest betekenisvolle bewonersinitiatief van Hilversum bekendgemaakt. Van de genomineerden zal Koken in de Buurt de award ontvangen.

Koken in de Buurt is een initiatief van Christa waarbij zij thuis maaltijden kookt en deze bij buurtgenoten brengt die minder goed zelf kunnen koken en daardoor minder goed eten. Naast dat ze ervoor zorgt dat haar buurtgenoten goed eten, probeert ze er ook voor te zorgen dat deze mensen de maaltijd bij elkaar op eten om zo de saamhorigheid te vergroten en eenzaamheid te verminderen.

De jury is erover eens dat Koken in de Buurt dit jaar het Gouden Lintje verdient. Ze maakt haar buurtgenoten bewust van het belang van goed eten en helpt hen hierbij. Daarnaast nodigt ze met haar maaltijden haar buurtgenoten uit om samen tijd door te brengen. Zo brengt zij op een laagdrempelige manier buurtgenoten met elkaar in contact. Door buurtgenoten maaltijden te brengen die anders niet goed zouden eten, zet zij voor hen een positieve (gezonde) verandering in gang, maakt zij hen bewust van het belang van goed eten en weet zij hen hierin te inspireren.

Dit zijn de andere genomineerden van 2019:

Dagopvang Hilversumse Meent: In de Hilversumse Meent is een wijk zonder woonzorgvoorziening. Deze dagopvang is voor mensen met beginnende dementie en/of behoefte aan een dagstructuur in de buurt en wordt hoofdzakelijk geregeld en gedraaid door vrijwilligers.

Voedsel- en kledingbank Thousand Hills: vrijwilligers van Thousand Hills organiseren een keer per maand een gratis kledingwinkel en gratis maaltijd voor mensen met een kleine beurs of die zich eenzaam voelen.

Kerkelanden Leeft! de winnaar van het Gouden Lintje in 2018

Kerkelanden Leeft! is een bewonersgroep die allerlei activiteiten organiseert in de wijk Kerkelanden. Naast het organiseren van verbindende activiteiten heeft de bewonersgroep oog voor de wijk. Ze hebben bij de buurtbewoners gepolst wat zij belangrijk vinden voor de wijk en zijn daar geheel vrijwillig mee aan de slag gegaan.